Ζαχίρ από MasterChef: Έφτασα με βάρκα στη Λέσβο, κοιμόμουν στο δάσος

Ζαχίρ από MasterChef: Έφτασα με βάρκα στη Λέσβο, κοιμόμουν στο δάσος Facebook Twitter
Ο Ζαχίρ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα
2

Για τα δύσκολα παιδικά χρόνια του, την απόφαση να φύγει από το Αφγανιστάν όταν ήταν 10 χρονών, αλλά και το πώς έφτασε στην Ελλάδα, με μια βάρκα, μίλησε ο πρώην παίκτης του MasterChef, Ζαχίρ Γιαβαρί.

«Οι γονείς μου ρίσκαραν, για να ζήσω», είπε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα», για την απόφαση να φύγει όταν ήταν 10 ετών από το Αφγανιστάν, για το Ιράν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο. «Πήγα σε χειρότερη κόλαση. Πέρασα πολύ δύσκολα. Δούλευα στην οικοδομή, 10-12 χρονών. Κοιμόμασταν σε ένα δωμάτιο στην πολυκατοικία που τη χτίζαμε», είπε για τη ζωή του στο Ιράν.

Για ένα χρόνο δεν είχα νέα από την οικογένειά μου. Δεν είχαμε τηλέφωνο, ίντερνετ, κινητό έπιασα το 2011. Μηνύματα ανταλλάσσαμε αν κάποιος έφευγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν ή αν έγραφα κάποιο γράμμα», είπε, ενώ μίλησε και για τον θάνατο του πατέρα και της αδελφής του, σε βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν. «Το έμαθα έπειτα από πολύ καιρό. Μου το έκρυβαν», είπε.

«Έφυγα από το Ιράν γιατί δεν είχα χαρτιά, οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες. Απαγορευόταν να πάμε σχολείο. Έλεγα, αν θα μείνω, θα είμαι αμόρφωτος, αν θα φύγω, υπάρχει ο κίνδυνος για τη ζωή μου», περιέγραψε.

«Έφτασα με βάρκα στη Λέσβο»

Ο πρώην παίκτης του MasterChef μίλησε και για την άφιξή του στην Ελλάδα, όταν έφτασε με βάρκα στη Λέσβο. Περιέγραψε ότι η βάρκα σκίστηκε και μαζί με έναν ακόμη άνθρωπο έπεσαν στο νερό και έσωσαν δύο από τους επιβαίνοντες που ήταν στη θάλασσα.

«Ήθελα να φτάσω στην Αθήνα. Λεφτά δεν είχα για εισιτήριο, για να φάω, κοιμόμουν για 4-5 ημέρες μέσα στο δάσος. Μετά πήγαμε στο τμήμα και μας πήγαν σε κέντρο κράτησης, 400 άτομα σε ένα δωμάτιο. Έπειτα από λίγο καιρό μας έδωσαν ένα χαρτί για νόμιμη παραμονή 30 ημέρες. Μετά ξανά στο δάσος για λίγο...», περιέγραψε για τη ζωή του στη Λέσβο, ενώ δήλωσε ότι «μια γιαγιά με ταβέρνα με βοήθησε αρκετά να μαζέψω κάποια χρήματα για το εισιτήριο».

 

Στην Αθήνα, δούλεψε στην οικοδομή. «Δουλεύαμε με νοήματα, δεν ήξερα ελληνικά. Έμαθα έπειτα από ένα χρόνο, βοήθησε μια οργάνωση να μπω σε ένα διαμέρισμα, δούλευα οικοδομή και τα απογεύματα πήγαινα σε μαθήματα ελληνικών που παρείχε άλλη οργάνωση», περιέγραψε και τελικά κατάφερε να γραφτεί σε σχολείο.

«Στο γυμνάσιο αποφάσισα τι ήθελα να γίνω. Αποφάσισα να γίνω μάγειρας γιατί στο ταξίδι κατάλαβα ότι το φαγητό έχει μεγάλη αξία. Το MasterChef μπήκε τυχαία στη ζωή μου. Είχε δηλώσει συμμετοχή για μένα ένας φίλος μου από το Αφγανιστάν. Στο MasterChef είχα πολύ άγχος, είχα χάσει τέσσερα κιλά. Δεν ήθελα να μάθει ο κόσμος την ιστορία της ζωής μου μέσα από το παιχνίδι γιατί είμαι πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος», είπε ακόμη.

Ο Ζαχίρ μίλησε και για το γεγονός ότι έχει 20 χρόνια να δει τη μητέρα του. «Την έχω δει μέσω ίντερνετ, αλλά όχι από κοντά. Είναι 70-75 ετών, είναι πολύ δύσκολο να την ξαναδώ. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι μπορεί να μην την ξαναδώ», είπε για τη μητέρα του, που ζει στο Αφγανιστάν με τον αδελφό του.

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"... μίλησε και για τον θάνατο του πατέρα και της αδελφής του, σε βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν"Κατά τα άλλα οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες όπως οι Σύριοι, είναι μόνο οικονομικοί λαθρομετανάστες.Το masterchef δεν είναι διαγωνισμός μαγειρικής, είναι ένα σκληρό reality με πολύ ξεκατίνιασμα αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθά και λίγο σε αυτό που λέμε αποδοχή διαφορετικότητας. Φέτος έχει μια συμπαθέστατη βίγκαν λεσβία ( όχι μπαχαλοσατανίστρια μάγισσα).