Κορωνοϊός: Τα τρία επιπλέον μέτρα αν δεν λειτουργήσουν οι νέοι περιορισμοί

Κορωνοϊός: Τα τρία επιπλέον μέτρα αν δεν λειτουργήσουν οι νέοι περιορισμοί Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
0

Κρίσιμο θα είναι το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα καθώς αναμένεται να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που ελήφθησαν, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποδίδουν. 


Συγκεκριμένα, αν υπάρξει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, τότε αυτό θα δείξει πως τα μέτρα αποδίδουν καρπούς, αν όμως παρουσιάσουν ξανά εκθετική αύξηση, τότε είναι πολύ πιθανόν νέα μέτρα να πέσουν ξανά στο τραπέζι.

Να σημειωθεί πάντως πως στην Αττική αν και υπάρχει αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά με αυτά της υπόλοιπης χώρας, υπάρχει σημαντική μείωση στο 35-36%, ενώ το ποσοστό είχε ανέλθει προ μερικών ημερών στο 55-58%. Στην Αττική, δηλαδή, η κατάσταση σταθεροποιείται. 

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται 


Σύμφωνα με τους κύκλους των επιστημόνων, περισσότερο χρήζει προσοχής αυτή τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα, παρά η Αθήνα. Πέρα από την έξαρση των κρουσμάτων που υπάρχει, πιο ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός πως πλέον οι νέοι βρίσκεται στο στόχαστρο του κορωνοϊού. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.

«Προσοχή στις μετακινήσεις»

Παράλληλα παρ' ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.

Η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», τα επόμενα 24ωρα θα αποτελέσουν ακόμη ένα crash test, με τους ειδικούς να αξιολογούν την ανάγκη αξιοποίησης των εφεδρειών της διαθέσιμης εργαλειοθήκης, ενόσω υπό επεξεργασία τίθενται άλλες ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των «κόκκινων» περιοχών, όπως η πιθανή απελευθέρωση του λιανεμπορίου. Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας. 

Με πληροφορίες από: Το Βήμα/Τα Νέα/Mega 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ