Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Β.Πλιώτας: Η αξιολόγηση των δικαστών πρέπει να είναι ουσιαστική

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Β.Πλιώτας: Η αξιολόγηση των δικαστών πρέπει να είναι ουσιαστική Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου να είναι ουσιαστική η αξιολόγηση των δικαστών, τονίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

«Να μην προσμετρείται μόνο η θέση τους στην επετηρίδα για να προαχθούν», τονίζει ο κ. Πλιώτας μιλώντας στην «Καθημερινή». «Η επιθεώρηση οφείλει να είναι ουσιαστική, αυστηρή και σε βάθος, ώστε να αποτυπώνει την πραγματική ικανότητα των δικαστικών λειτουργών», επισημαίνει. Για αυτόν τον λόγο, προτείνει από τον βαθμό του εφέτη και πάνω για γίνεται από τριμελή επιτροπή η επιθεώρηση των δικαστικών και όχι μόνον από ένα πρόσωπο, όπως γίνεται σήμερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, πριν λίγες ημέρες επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμός στον Άρειο Πάγο, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη να επιχειρεί να πείσει δικαστές να γίνουν αρεοπαγίτες.

Παρότι στο τέλος του μήνα αποχωρούν 22 ανώτατοι δικαστικοί, το ενδιαφέρον για την πλήρωση των ισάριθμων κενών θέσεων ήταν πολύ μικρό και ελάχιστοι πρόεδροι Εφετών είχαν υποβάλει αιτήσεις. Τελικά το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (αρμόδιο για τις προαγωγές των δικαστικών) επέλεξε 22. 

Η αξιολόγηση των δικαστικών αποτελεί ζήτημα και στις επικείμενες αλλαγές που πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση για τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ισχύοντος συστήματος.

Οι δικαστές, υποστηρίζει, για να προχωρούν και να προάγονται πρέπει να αξιολογούνται ουσιαστικά, η επετηρίδα να μην είναι το βασικό κριτήριο και επιπλέον να επιμορφώνονται σε ειδικούς τομείς του δικαίου στο πλαίσιο της λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Όσοι περνούν επιτυχώς αυτές τις εξετάσεις θα έχουν προτεραιότητα στις προαγωγές- σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης- θα λαμβάνεται υπόψη ποιες και πόσες αποφάσεις του κάθε δικαστή ανατρέπονται για να αξιολογείται ουσιαστικά το έργο του.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ