Forma.gov.gr: Τα έγγραφα για τη μετακίνηση όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Forma.gov.gr: Τα έγγραφα για τη μετακίνηση όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter
Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους παραβιάσουν την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων (Πηγή φωτό MOTIONTEAM)
0

Με τη συμπλήρωση εγγράφου, ή με αποστολή SMS- ανάλογα την περίπτωση- θα επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση κυκλοφορία των πολιτών από τη Δευτέρα, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω του κορωνοϊού.

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν ανακοινώσεις, εξηγώντας τα νέα μέτρα στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες, για τις περιπτώσεις που επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η κυκλοφορία. Αυτό θα γίνεται με δύο τύπους εγγράφων ή με SMS, ανάλογα με την περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Το έγγραφο για τους εργαζόμενους

Από απόψε, στην ιστοσελίδα forma.gov.gr θα αναρτηθούν τα έγγραφα τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνουν οι πολίτες, ενώ σε αυτή θα δίνονται και όλες οι οδηγίες αναλυτικά. Ο πρώτος τύπος εγγράφου αφορά τους εργαζόμενους.

Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Κατ' εξαίρεση, για το πρωί της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην εργασία τους με υπεύθυνη δήλωση και θα αναχωρήσουν έχοντας παραλάβει τη φόρμα με την υπογραφή του εργοδότη.

Forma.gov.gr: Τα έγγραφα για τη μετακίνηση όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter

Η διαδικασία για τις υπόλοιπες μετακινήσεις

Πέρα από τη μετακίνηση των εργαζομένων, για τις υπόλοιπες κατ' εξαίρεση μετακινήσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας θα υπάρχει τριπλή διαδικασία. Με έγγραφο, με σημείωση των στοιχείων σε ένα χαρτί ή με αποστολή SMS.

Forma.gov.gr: Τα έγγραφα για τη μετακίνηση όσο διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter

Συγκεκριμένα, οι υπόλοιπες μετακινήσεις που επιτρέπονται είναι:

1. Για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη σε γιατρό
2. Για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα αγαθών πρώτης ανάγκης
3. Για μετάβαση σε τράπεζα στο βαθμό που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
5. Για μετάβαση σε τελετές, ή για μετακίνηση γονέων που είναι σε διάσταση ή διαζευγμένοι, για τις ανάγκες επικοινωνίας γονέων- τέκνων.
6. Για σωματική άσκηση ή κίνηση για κατοικίδιο.

Αυτές οι μετακινήσεις μπορούν να γίνουν είτε με τη συμπλήρωση φόρμας που θα μπορούν να βρουν οι πολίτες στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, είτε αναγράφοντας σε ένα λευκό χαρτί δήλωση με τα στοιχεία τους και τον λόγο μετακίνησης ή αποστέλλοντας SMS στον αριθμό 13033. Στην τρίτη περίπτωση, οι πολίτες αναφέρουν έναν από τους 6 αριθμούς κωδικοποίησης των μετακινήσεων, αφήνουν κενό, αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικία τους.

Το SMS είναι δωρεάν, ενώ οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών δεν κρατούν τα δεδομένα των πολιτών, τα οποία αυτομάτως θα διαγράφονται, διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM