Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή»

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Yeni Safak
6

Μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μετά την χθεσινή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου πως η Άγκυρα ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δύο αναρτήσεις του στο Twitter όπου σημειώνει πως «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στην Συρία και δεν θα υποφέρει από τις συνέπειες αποφάσεων που πήραν άλλοι. Ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Όπως προσθέτει ο Έλληνας πρωθυπουργός «αξιόλογος αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και προσπάθησαν να μπουν στην χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι σαφής: Καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Πολλαπλασιάζουμε την ασφάλεια των συνόρων μας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα και με την καγκελάριο Μέρκελ.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο εκτιμάται πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 800 - 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, στον μεθοριακό σταθμό Καστανιών, όπου το ελληνικό τελωνείο ανέστειλε την λειτουργία του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ορισμένοι από το πλήθος προσπάθησαν επανειλημμένα να περάσουν από τα σύνορα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς απωθήθηκαν από αστυνομικούς που έκαναν χρήση χημικών.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Yeni Safak
Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Yeni Safak

  

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν φτάσει ενισχύσεις από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ της βόρειας Ελλάδας, ώστε να ενταθούν οι περιπολίες κατά μήκος της συνοριογραμμής. Ελικόπτερα κάνουν περιπολίες ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις του στρατού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, κάποιοι με μωρά και αποσκευές στα χέρια, καταφθάνουν στις Καστανιές Έβρου, αναζητώντας ένα πέρασμα στα σύνορα. 

Το πρακτορείο IHA μετέδιδε νωρίτερα πως περίπου 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Σε βίντεο που δημοσίευσε το CNN Turk μια ομάδα ανθρώπων να επιβιβάζεται σε φουσκωτές λέμβους με προορισμό ελληνικά νησιά.

Για να ελέγξουν τις ροές, οι δυνάμεις του Λιμενικού περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο ενώ από το πρωί ενισχύθηκαν με επιπλέον 5 σκάφη και 70 άτομα προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του LiFO.gr, αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σφραγίσει τα σύνορα με την Τουρκία, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας και άλλων τελωνείων, πέρα από αυτό στις Καστανιές, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει και, σε κάθε περίπτωση, να δυσχεράνει και την διέλευση πολιτών με όλα τα νόμιμα έγγραφα. 

Η επίμαχη δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου έγινε στο Reuters λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό και τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ κλιμακώνεται η ένταση με το καθεστώς του Άαντ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αστυνομία της Τουρκίας, η ακτοφυλακή αλλά και η συνοριοφυλακή έχουν διαταχθεί να μην παρεμβαίνουν στις προσφυγικές ροές. 

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Yeni Safak
Εκατοντάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα - Μητσοτάκης: «Καμία παράνομη είσοδος ανεκτή» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Yeni Safak

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr, τόνισαν πως στόχος είναι να μην επιτραπεί η είσοδος μεγάλων ομάδων ανθρώπων χωρίς νόμιμα έγγραφα. Αν πλησιάσουν σκάφη με πολλούς ανθρώπους το σχέδιο είναι οι λέμβοι τους να αποτραπούν από το να εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα. 

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Μυτιλήνη θα μεταβούν ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. 

  

Εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη Ελλάδας 

 

Μετά το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές, μια ομάδα μεταναστών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη Ελλάδας – Τουρκίας και, σύμφωνα με την yenisafak.com, πρόκειται για περίπου 100 άτομα, που μετά την απόφαση των «ανοιχτών συνόρων», επιχείρησαν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Έλληνες στρατιώτες τους απέτρεψαν από το να εισέλθουν στη χώρα και προσπάθησαν να τους πείσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Ωστόσο ούτε η τουρκική πλευρά τους δέχεται πίσω και πολλοί εκ των μεταναστών ακουμπούν τα πράγματά τους στο έδαφος και παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη.

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με την κλιμάκωση στη Συρία όπου δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί από την αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Σάντ. Είχε προηγηθεί η κατάρριψη μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους το βράδυ της Τρίτης στην Ιντλίμπ.

Τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβαλαν με ρουκέτες εναντίον κυβερνητικών στόχων ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Άγκυρας - Μόσχας για τη βόρεια Συρία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση. 

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Πρόκειται για οργανωμένη εισβολή μέρος του επεκτατικού δόγματος της Τουρκίας.Η πάντα ανυποψίαστη Ευρώπη πρέπει επιτέλους να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα και να στείλει άμεσα ενισχύσεις προστασίας των συνόρων μας
Και ξαφνικά η θάλασσα ως διαμαγείας αποκτά σύνορα. Ο στρατός και το λιμενικό έχουν δύναμη. Συνεπώς η συνηθισμένη καθημερινή ροή των 300 μεταναστών (καταγεγραμμένων, γιατί υπάρχουν και πολλοί που δεν καταγράφονται) είναι επιθυμητή, ανεκτή σα να λέμε, για να αναπληρώνει τους Έλληνες που έφυγαν και αυτούς που δεν γεννιούνται λόγω του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών εργασίας, για να συναντηθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, γιατί πως να το κάνουμε, η ανάπτυξη δεν γνωρίζει σύνορα, γλώσσες, χρώματα, πατρίδες και τόπους καταγωγής.
Το 15’ έφτασαν στην Ελλάδα 850.000 πρόσφυγες,οι οποίοι έφυγαν από τα βόρεια σύνορα μας,επειδή η διάθεση τους δν ήταν βέβαια να μείνουν εδώ,αλλά να φύγουν κυρίως για Γερμανία.ετσι κ έγινε·αφού καθόντουσαν κάποιες μέρες κ λιαζόντουσαν στις πλατείες,τρώγοντας γεμιστά,έφευγαν κ στους σταθμούς στην Γερμανία τους υποδέχονταν με πλακατ ρεφιουτζις ουελκομ.αφου η γερμανική οικονομία,πήρε όσους χρειαζόταν,αποφάσισε το 16’ ότι δν τηρούμε τους απαιτούμενους κανόνες φύλαξης των συνόρων,κ απείλησαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας,να μας βγάλουν απ την Σέγκεν.
Στη δε διαδικασία; αυτή πνίγηκαν στο Αιγαίο 900 άνθρωποι αλλά επειδή την ακροαριστερα δεν την νοιάζουν οι άνθρωποι αλλά μόνο τα αφηγήματα της δεν πειράζει. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος για τους πνιγμός αυτούς.