Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες

Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες Facebook Twitter
EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
4

Με μία νέα ρύθμιση η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει την επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες, χωρίς εξαιρέσεις.

Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει, προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η ανάγκη επέκτασης του μέτρου κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ανακοπεί η πολιτική ορισμένων επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονταν τη  χαλαρή νομοθεσία.

Οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να εισπράττουν και να αποδίδουν στο κράτος ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 0,09 ευρώ για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς, πάχους 15 έως 50 μm. Ορισμένοι όμως, κυρίως σούπερ μάρκετ, αντί της λεπτής πλαστικής σακούλας, προωθούν στους καταναλωτές άλλες με μεγαλύτερο πάχος αλλά, με χαμηλότερο αντίτιμο, το οποίο καταβάλλει και πάλι ο πελάτης αλλά εκείνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να το αποδώσουν, προσθέτοντας έσοδα στην επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» το ΥΠΕΝ αποφάσισε ότι, πλέον περιβαλλοντικό τέλος θα επιβάλλεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς μεγαλύτερου πάχους καθώς και στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για συσκευασία χύδην τροφίμων σε μανάβικα, σούπερ μάρκετ και υπαίθριες αγορές. Η νέα νομοθετική ρύθμιση αναμένεται, πέρα από την περαιτέρω μείωση της χρήσης πλαστικού, να φέρει και φρέσκο χρήμα στα ταμεία. Από το τέλος θα εξαιρούνται μόνο οι βιοαποδομήσιμες και οι λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί μια ενιαία νομοθετική ρύθμιση για την διαχείριση αποβλήτων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, προβλέπει απλούστευση και επίσπευση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, αλλά και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Με πληροφορίες από Το Βήμα

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Πάρτε ένα θερμό αντί να αγοράζετε πλαστικά μπουκαλάκια! Σώζετε το περιβάλλον και κάνετε και οικονομία! Πραγματικά εγώ το έκανα για να μην μολύνω το περιβάλλον με πλαστικό και κατάλαβα πως τα χρήματα που αποταμιεύω αυξήθηκαν κατά 1€ περίπου την εβδομάδα που είναι 4€ το μήνα και 48€ το χρόνο. Άμα έχετε οικολογική συνείδηση και δεν σας ενοχλεί να έχετε 48€ παραπάνω το χρόνο μπορείτε πείτε όχι στα πλαστικά μπουκαλάκια!