Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την καταβολή

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δύο υπουργικές αποφάσεις για την καταβολή Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η καταβολή των αναδρομικών, με την υπογραφή των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αναδρομικά θα καταβληθούν σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους και το ποσό συνολικά ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις, από τις 22 ή 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Για τους δικαιούχους-κληρονόμους πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στο email που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η καταβολή των επιστρεπτέων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ γίνεται με εφάπαξ καταβολή. Το μικτό ποσό, που προκύπτει, μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από τις 11.6.2015 έως τις 31.06.2015 και σε ποσοστό 6% από την 1.07.2015 έως τις 12.5.2016.

Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΚΥΑ για τα αναδρομικά του δημοσίου ΕΔΩ
Η ΚΥΑ για τα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ