ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Νέα «ένεση» από την ΕΚΤ- Αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Νέα «ένεση» από την ΕΚΤ- Αυξάνει κατά 600 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων Facebook Twitter
EPA
0

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενίσχυσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, σε μία ακόμη προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα lockdown λόγω του κορωνοϊού.

Η ΕΚΤ αύξησε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντάς το σε συνολικά 1,35 τρισεκατομμύρια. Παράλληλα, παρέτεινε το πρόγραμμα μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021- ή μέχρι «να τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού- με τη δέσμευση να επανεπενδύσει τα κέρδη έως τουλάχιστον τα τέλη του 2022. Η αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί σε μηνιαίο ρυθμό της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 120 δισ. θα διατεθούν έως τα τέλη της χρονιάς.

Η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δώσει ανάσα στις κυβερνήσεις που έχουν μεγάλα ελλείμματα ώστε να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της χειρότερης ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επέκταση του PEPP θα «ελαφρύνει περαιτέρω τη γενική νομισματική πολιτική, υποστηρίζοντας τους όρους χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά», ανέφερε η ΕΚΤ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ τόνωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ έπεσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων. Το 10ετές γερμανικό υποχώρησε στο 0,36% και το ιταλικό υποχώρησε στο 1,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου. Παράλληλα, ανατράπηκαν οι απώλειες που κατέγραφε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ:

  • Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης).
  • Το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει.
  • Τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
  • Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ