Κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση»

Κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση» Facebook Twitter
Το άδειο αεροδρόμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, 01/04/2020 (ΕΡΑ)
0

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε χθες ότι η ταχεία εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αναμένεται να επιφέρει μια «μεγάλη παγκόσμια ύφεση».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάλπας η ύφεση πιθανώς θα πλήξει περισσότερο τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες. «Σκοπεύουμε να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και μαζικά με προγράμματα στήριξης, ιδιαίτερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε ο Μάλπας, στην πλατφόρμα LinkedIn. Πρόσθεσε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει σύντομα με τους ηγέτες της Αιθιοπίας, της Κένυας και άλλων χωρών.

Ινστιτούτο Ifo: Η «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη

Για την «χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου» στην Ευρώπη και για ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων προειδοποίησε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού προβλέποντας συρρίκνωση της ανάπτυξης σε διψήφια ποσοστά. Κάθε μήνας με «λουκέτο» κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξήγησε ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ αναδεικνύοντας ως σημαντικότερη προτεραιότητα την επαναλειτουργία της αγοράς με παράλληλη προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού.

«Αν οι επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές για περισσότερο από έναν μήνα, οι απώλειές τους θα φθάσουν σύντομα σε διαστάσεις που είναι γνωστές μόνο από φυσικές και οικονομικές καταστροφές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο οικονομολόγος.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, το Ifo υπολογίζει ότι εάν η αγορά παραμείνει κλειστή επί τρεις μήνες, οι απώλειες για το ΑΕΠ της χώρας θα ξεπεράσουν το 20%. Για την Ιταλία, το Ινστιτούτο του Μονάχου προβλέπει ότι εφόσον τελικά η οικονομία μείνει εν μέρει κλειστή επί δύο μήνες το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,0-13,1%, ενώ εάν το «λουκέτο» διαρκέσει τρεις μήνες, η αντίστοιχη μείωση θα φτάσει το 11,2-19,1%.

Στην Ισπανία, η οποία πλήττεται επίσης σοβαρά από τον κορονοϊό, δύο μήνες μερική αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι συνεπάγεται 8,1-13,8% μείωση του ΑΕΠ, ενώ τρεις μήνες σημαίνουν απώλειες 11,3-20,0%. Στην Γαλλία, οι δύο μήνες με την οικονομία εκτός λειτουργίας θα κοστίσουν μείωση της ανάπτυξης κατά 7,3-12,3%, ενώ οι τρεις μήνες 10,2-18,0%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ