Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter
0

Σε μια γειτονιά του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, εκεί που κάποτε τα καμίνια, τα αμόνια και οι τροχοί δούλευαν ολημερίς και οι σιδεράδες πάλευαν να «δαμάσουν» το δύσκολο υλικό -αυτήν την «ακατέργαστη» παραδοσιακή γειτονιά, με τα κτίρια να αποτελούν τους μάρτυρες του παρελθόντος, επέλεξαν δύο νέοι άνθρωποι για να «χτίσουν» το δικό τους όνειρο: Ένα street foοd spot.

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Ο Παναγιώτης και ο Θέμης Σιαφάκας, δύο ξαδέλφια, δύο φίλοι, δύο άνθρωποι, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το καλό, ποιοτικό φαγητό. Ο καθένας κουβαλάει τις δικές του εμπειρίες. Το Φοlk, το Φ ελληνικό και τα υπόλοιπα αγγλικά, στον πεζόδρομο της Ζάππα, αποτελεί τον κοινό τους τόπο, το σημείο εκείνο όπου η γαστρονομία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι –είτε πίσω, είτε μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας- δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση, απουσία οποιουδήποτε γκουρμέ καθωσπρεπισμού.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Με αισθητική και με άποψη για την κουζίνα, το Φolk, μέσα σε λίγους μήνες μόνο, έχει καταφέρει να γίνει ένα γαστρονομικό spot της πόλης. Μια «γωνιά» με το πηγαινέλα γεύσεων και ανθρώπων κάθε ηλικίας να αφήνει ήδη το αποτύπωμά του.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Οι δημιουργίες του Πάνου, ο οποίος είναι ο σεφ του διδύμου, είναι ιδιαίτερες. Τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση, ενώ οι συνταγές που έχουν μια ιστορία πίσω τους, τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού. Από 'κει και πέρα, η δημιουργικότητα, η έμπνευση, η αυθεντικότητα και η παράδοση βρίσκουν την ισορροπία τους, χωρίς να παραβιάζουν έναν βασικό κανόνα του διδύμου: την υγιεινή διατροφή.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Με βάση τις αρχές αυτές, οι συνδυασμοί σε ξαφνιάζουν. Στο Φolk βρίσκει κανείς burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά, μαρούλι, ντομάτα και σάλτσα από φέτα, brioche με μοσχάρι, χειροποίητη μαγιονέζα, ντομάτα, ρόκα, cheddar και ένα pesto από βαλεριάνα, ψωμάκι με λουκάνικο από κόκορα, τριμμένο λάχανο και καρότο, σπιτική κέτσαπ και τραγανά κρεμμύδια, vegetarian burger με μανιτάρια, κρέμα αβοκάντο, κρεμμύδι, ρόκα και πορτοκάλι, μοσχαρίσιο συκώτι με τζατζίκι και φύλλα καρυδιάς. Σε αυτό το στριτφουντάδικο, η μπύρα δεν λείπει, όπως δεν λείπουν και κάποιες γλυκές δημιουργίες τις οποίες μοιράζονται οι παρέες στα τραπεζάκια που υπάρχουν στον πεζόδρομο ή στον πάγκο.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Τόσο ο Πάνος, όσο και ο Θέμης δίνουν μεγάλη σημασία και σε πιάτα που ταυτίζονται με την τοπική παράδοση των Ιωαννίνων. Το όνειρο και των δύο εξάλλου, είναι η τοπική γαστρονομία να βγει προς τα έξω και να αποτελέσει ένα πιο δυναμικό πολιτιστικό στοιχείο. Το πρόβειο, η πέστροφα, η καραβίδα ή το ζυγούρι, λοιπόν, δεν λησμονούνται. Αντιθέτως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές φορές. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Φolk το φτιάχνουν οι άνθρωποί του. Ο Πάνος και ο Θέμης ή ο Θέμης και ο Πάνος, που καταθέτουν τη γαστρονομική τους πρόταση, που επιλέγουν έναν δρόμο επικοινωνίας με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, που κοιτάνε στα μάτια τον κάθε επισκέπτη.

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter


Γιατί, όπως έλεγε και ο αντισυμβατικός σεφ Άντονι Μπουρντέν: «Το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και το τοπίο είναι απολύτως αχώριστοι».

 

Φolk: Ένα διαφορετικό street food spot στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων Facebook Twitter

 

Ιnfo

Ζάππα 3, Ιωάννινα

Τηλ:6936143525

Ώρες Λειτουργίας: 20:00-01:00, Καθημερινά εκτός Κυριακής

@folk_street_food

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ